'Rockstar gaat volgende game makers L.A. Noire niet uitgeven'

HOOFDDORP - Rockstar zal niet optreden als uitgever van Team Bondi's volgende project. Dit omdat het bedrijf niet blij is met hoe de samenwerking bij L.A. Noire is verlopen.

Dat blijkt uit interne e-mails van ex-medewerkers van Team Bondi, nu in het bezit van

GamesIndustry.biz

.

De e-mails zijn afkomstig van enkele hooggeplaatste ex-werknemers en zijn openbaar gemaakt nadat IGN een artikel plaatste over de vermeende misstanden binnen Team Bondi.

De inmiddels ontslagen dan wel vertrokken medewerkers stellen dat Rockstar duidelijk heeft aangegeven niet nog een keer als uitgever op te zullen treden. "De relatie tussen Team Bondi en Rockstar is ernstig beschadigd", zo valt te lezen in een van de e-mails.  

"Brendan [McNamara, baas van Team Bondi], doet net alsof L.A. Noire dankzij zijn visie een succes is geworden, maar ik denk dat Rockstar het project gered heeft. Zij bleven er geld in stoppen en hebben het fantastisch in de markt gezet. Zonder hun aanhoudende steun zou Team Bondi jaren geleden al ten onder zijn gegaan", vervolgt de ex-medewerker.

"Rockstar was aanvankelijk erop gebrand om van Team Bondi een soort 'Rockstar Sydney' te maken, maar besefte steeds beter wat voor een slecht idee dat was, naarmate de uitgever meer met het management moest werken."

Bijdrage Rockstar

Hoewel Rockstar daarna zijn rol besloot te beperken tot die van uitgever, hield het bedrijf de ontwikkeling van L.A. Noire nog wel nauwlettend in de gaten, zo valt op te maken uit het e-mailverkeer. "De producers [van Rockstar] raakten in de laatste twee jaar van het project steeds meer betrokken bij de ontwikkeling en keurden veel van de belachelijke beslissingen die het management van Team Bondi maakte af."

Dit zou tot frustratie hebben geleid bij beide partijen: Rockstar omdat het niet tevreden was met de werkwijze van Team Bondi's management, het management omdat het de verregaande creatieve beslissingen van Rockstar niet op prijs stelde." 

Het artikel op IGN dat gold als katalysator voor het naar voren treden van gefrustreerde ex-werknemers, sprak over bizar lange werktijden, geen uitbetaling van overuren, en een schreeuwende McNamara als arrogante en zelfs agressieve studiobaas.

Lees meer over:
Tip de redactie