AMSTERDAM – De aanval op het Playstation Network (PSN) is uitgevoerd omdat Sony probeerde het intellectuele eigendom te beschermen en ongeautoriseerde aanpassingen aan Playstations niet toestaat.

Dat stelt CEO Howard Stringer op een aandeelhouders vergadering.

PSN werd in april aangevallen en lag weken plat. Gegevens van 77 miljoen gebruikers werden gestolen waaronder creditcardinformatie.

Volgens Sony is de aanval het gevolg van het beleid bij het bedrijf. Sony staat gebruikers niet toe Playstations zo aan te passen dat er illegale versies van spellen op gespeeld kunnen worden. “Sommige mensen willen niet dat we ze beschermen, ze willen dat alles gratis is”, aldus Stringer.

Opstappen

Tijdens de vergadering stelde een aandeelhouder voor dat Stringer zou vertrekken zodat Sony een frisse start kan maken. De opmerking kon volgens Reuters rekenen op applaus. De CEO van het bedrijf ging echter niet direct op de opmerking in.

Wel stelde Stringer dat hij zichzelf verantwoordelijk acht om de ontwikkeling van het bedrijf door te zetten en de volgende generatie managers te ‘voeden’. Verder maakte Stringer duidelijk dat inmiddels 90 procent van het Playstation Network weer online is.

Rechtszaak

Er is in de Verenigde Staten inmiddels een aanklacht ingediend tegen Sony omdat het bedrijf meerdere werknemers verantwoordelijk voor de veiligheid van het netwerk twee weken voor de aanval heeft ontslagen.