WASHINGTON - Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft maandag een Californische wet verworpen die de verkoop van gewelddadige videogames aan minderjarigen verbiedt.

Volgens het hof is de wet in strijd met de grondwet en het recht op vrijheid van meningsuiting.

Het hof hield met zeven tegen twee stemmen uitspraken van lagere rechtbanken in stand, die de Californische wet in 2007 en 2009 al onwettig hadden verklaard.

De autoriteiten in Californië wilden boetes tot wel 1000 dollar (700 euro) kunnen uitdelen aan winkeliers die de gewelddadige games aan minderjarigen verkochten of verhuurden.

Vrijheid van meningsuiting

De rechters stellen dat videogames net als boeken, toneelstukken en films ideeën en sociale boodschappen doorgeven en daardoor onder de regels van vrijheid van meningsuiting vallen. Het hof merkte in het vonnis op dat ook kinderboeken vaak gewelddadig zijn.

''De ogen van de stiefzusjes van Assepoester worden door duiven uitgepikt. En Hans en Grietje (kinderen!) brachten de heks om door haar in een oven te bakken'', aldus de rechters.

Verworpen

Verder was er volgens het hof geen overtuigend bewijs dat gewelddadige games een schadelijke effect hebben op kinderen.

''Deze studies zijn door elke rechtbank verworpen en met goede redenen: ze bewijzen niet dat gewelddadige videospelletjes ervoor zorgen dat minderjarigen zich agressief gaan gedragen.''