HOOFDDORP - Team Fortress 2 is vanaf nu gratis speelbaar voor alle PC-gamers. Ontwikkelaar Valve gaat alleen nog geld verdienen aan de verkoop van kleine in-game objecten in de multiplayer-shooter.

De game ondersteunt twee soorten accounts; een gratis account en een Premium-account. Spelers die ooit iets hebben gekocht in de in-game winkel of ooit voor het spel zelf hebben betaald, hebben een Premium-account.

Deze spelers hebben toegang tot een aantal extra features; zij kunnen zeldzame en cosmetische items oppakken in de game, meer items in hun rugzak bewaren en hebben krachtiger handels- en crafting-vaardigheden.

De gameplay-ervaring is verder volledig identiek voor gratis en Premium-spelers, benadrukt Valve. Zodra iemand met een gratis account iets koopt in de game, wordt zijn account meteen geüpgraded.

Experimenten

Valve-ontwikkelaar Robin Walker zegt in een interview met Develop dat de studio al lang nadenkt over deze stap.

"In de afgelopen jaren hebben we veel prijsexperimenten gedaan met de game, en hem zelfs voor 2,49 dollar aangeboden in een Halloween-uitverkoop van een uur. Hoe meer we experimenteerden, hoe meer we ontdekten dat er fundamenteel verschillende soorten klanten zijn; elke klant waardeert het product op zijn eigen manier."

"Nu we de game gratis aanbieden, voelt dat als een vrij logische stap in de 'games als dienst'-weg die we al een tijdje geleden zijn ingeslagen."