HOOFDDORP - De uiteindelijke naam van de Next Generation Portable is de PlayStation Vita. Sony heeft de naam, die al eerder was uitgelekt, bevestigd tijdens zijn E3-persconferentie maandagnacht. Het apparaat is deze winter verkrijgbaar vanaf 249 euro.

'Vita' staat voor leven, zo meldt Sony's topman Kaz Hirai, die daarmee duidt op de rol die het apparaat moet spelen in het leven van gamers.

De PSVita krijgt zoals verwacht zowel een 3G- als WiFi-model. Het WiFi-model kost 249 euro, het model dat ook 3G-ondersteuning heeft kost 299 euro.

In de Verenigde Staten gaat Sony voor de 3G-functionaliteit een samenwerking aan met AT&T, waarmee gebruikers ook toegang krijgen tot gratis hotspots van het bedrijf.

Bekijk de video

De prijs van het 3G-abonnement zal later worden aangekondigd. Of Sony ook in Nederland met een partner gaat samenwerken om 3G-internet aan te bieden is nog niet bekend. 

Met de PSVita introduceert Sony de Near-functionaliteit, waarmee spelers met anderen om hen heen kunnen spelen of elkaars trophies kunnen bekijken.

Ook kent Sony's nieuwste handheld cross game-chat, waarmee spelers met elkaar kunnen chatten, zonder dat ze dezelfde game aan het spelen zijn. De PlayStation 3 heeft deze functie niet.

PlayStation Vita