Online game laat burgers echte piraten vangen

AMSTERDAM - De Amerikaanse marine schakelt de hulp in van vrijwilligers om Somalische piraten te vangen. In een uit te komen multiplayer game kan iedereen samenwerken aan nieuwe strategieën.

Het spel heet Massive Multiplayer Online WarGame Leveraging the Internet (MMOWGLI) en moet 16 mei van start gaan. In het spel moeten de spelers vooruit denken door aanvallen van piraten te voorkomen of strategisch te werk gaan door gijzelaars te bevrijden. Het doel is alles zo effectief mogelijk te laten verlopen. Als platform is MMOWGLI ook aan te passen naar andere, toekomstige scenario's.

Het spel zal in eerste instantie ruimte bieden aan ongeveer duizend spelers. Deze bestaan uit een mix van militairen en vrijwillige burgers. MMOWGLI zal een controleteam bevatten, zodat spelers serieus blijven. De Office of Naval Research (ONR), dat jaren onderzoek aan het spel besteedde, liet zich inspireren door online games als World of Warcraft en Guild Wars. Hierin staan samenwerking en strategie centraal voor het bereiken van succes.

Crowdsourcing

Door middel van 'crowdsourcing', het halen van ideeën uit gemeenschappen, hoopt de Amerikaanse marine gratis aan nieuwe ideeën te komen. Het is niet voor het eerst dan een militaire instantie de hulp van burgers vraagt: het defensieprogramma DARPA deed een oproep een nieuw legervoertuig te ontwikkelen.

Tip de redactie