HOOFDDORP - De Other OS-optie is door Sony van de PlayStation 3 verwijderd om kosten te besparen en niet om piraterij te bestrijden. Dat beweert een groep consumenten die afgelopen maand een aanklacht heeft ingediend bij de rechtbank

In april 2010 heeft Sony Computer Entertainment America de Other OS-functie, waarmee gebruikers het besturingssysteem Linux op de PlayStation 3 konden installeren, middels een firmware-update verwijderd.

De reden dat Sony beweert dat piraterij wel degelijk de reden is voor het verwijderen van Other OS, zou zijn dat het bedrijf met deze redenering de Garantie en Algemene Voorwaarden voor de PlayStation 3 kon omzeilen.

In de nieuwe klacht staat dat het onderhouden van deze optie duur was, iets wat Sony in het verleden ook zou hebben toegegeven. Ook staat er in de klacht dat het "bijna onmogelijk" is om een ander besturingssysteem te gebruiken voor piraterij op de PS3. Sony zou in januari 2011 nog nooit een voorval van piraterij via deze optie hebben ontdekt. 

Rechtszaak

Vorige maand heeft de rechtbank de originele aanklachten uit april 2010 over dit onderwerp afgewezen, op een na. Sony heeft namelijk nog niet kunnen aantonen dat het verwijderen van de OS-functie middels een firmware-update geautoriseerd was.

De aanklachten waren ingediend omdat Sony middels een firmware-update ervoor zou hebben gezorgd dat de PlayStation 3 niet meer functioneerde als beloofd. Tot nu toe heeft Sony alle rechtszaken over dit onderwerp gewonnen.