AMSTERDAM – De Nintendo 3DS is de eerste handheld die 3D-games biedt zonder 3D-bril, revolutionair. Toch is gebruik van het scherm behoorlijk wennen en is het de vraag of de 3D-functionaliteiten de relatief hoge prijs (250 euro) waard zijn.

Gebruikers van eerdere Nintendohandhelds zoals de DSi of DSi XL zullen meteen uit de voeten kunnen met de 3DS. Qua formaat en besturing is het apparaat vergelijkbaar.

Een grote verandering is een analoge stick, de zogeheten Slidepad. Een ronde knop die in plaats van de standaard ‘pijltjesknoppen’ gebruikt kan worden. De Slidepad zit net iets hoger dan de pijltjestoetsen normaal en de gebruikelijke toetsen zijn dus iets naar onder geschoven.

Slidepad

Hierdoor ligt het gebruik van de Slidepad voor de hand. Dat is bij een aantal spellen zoals Pilotwings, waarbij een vliegtuig door de lucht gestuurd moet worden, geen probleem. Bij een game als Super Street Fighter IV: 3D Edition is het echter logischer de pijltjestoetsen te gebruiken. Omdat deze toetsen iets lager gepositioneerd zijn dan voorheen, voelt de besturing wat ongemakkelijk.

Andere veranderingen zijn het iets grotere scherm (3,5 inch) dan bij de DSi en ook het aantal pixels is verbeterd. Deze kleine veranderingen vallen echter in het niet bij de introductie van 3D; het paradepaardje van deze nieuwe handheld.

3D

Bijzonder is dat er geen bril nodig is om de 3D-beelden te bekijken. Dat is even revolutionair als dat het wennen is. Het apparaat dient volgens Nintendo in een ideale situatie 30 centimeter van het gezicht gehouden te worden. Het is dan ook belangrijk dat de 3DS in een rechte lijn gehouden wordt ten opzichte van de ogen.

Als aan deze eisen voldaan wordt, is het een genot om met de 3D-games aan de slag te gaan. Het biedt geen echte inhoudelijke toevoegingen aan de spellen, maar het ziet er mooi en scherp uit en het voelt eerlijk gezegd gewoon erg revolutionair om in 3D te spelen.

Kwaliteit

Wanneer afgeweken wordt van de afstand of positie ten opzichte van de ogen, neemt de kwaliteit van het beeld echter sterk af. De meerdere geprojecteerde beelden zijn dan ook als los te ervaren waardoor de gebruiker twee keer hetzelfde beeld ziet, alsof er scheel gekeken wordt.

Nintendo heeft de 3DS daarom uitgerust met een schuifknop waarmee de mate van 3D ingesteld kan worden. Hoe verder het apparaat van de ogen verwijderd is, hoe lager het schuifje gezet moet worden. Dit betekent echter wel dat de intensiteit van de 3D-beelden dan afneemt.

Bovendien zijn de beelden nog steeds dubbel te zien als te veel wordt afgeweken van de positie ten opzichte van de ogen. Voor sommige gamers is dit geen probleem, maar kinderen die niet graag stil zitten kunnen hier hinder van ondervinden.

De echte volhouders blijven met de positie van de 3DS aan te slag gaan en zullen vanzelf gewend raken aan de beelden, de vraag is of iedereen dat ervoor over heeft. Overigens is het ook mogelijk de 3D-functie helemaal uit te schakelen.

Hoofdpijn

Deze functie kan gebruikt worden bij het ontstaan van hoofdpijn waar Nintendo al eerder voor waarschuwde en ook verschillende malen melding van maakt tijdens het installeren van de 3DS.

Vooral als de positie van het apparaat afwijkt van de voorschriften kan hoofdpijn ontstaan omdat de ogen de dubbele beelden proberen te corrigeren. Nintendo raadt aan elke dertig minuten tien minuten rust te nemen.

Als extra functionaliteit is het maken van 3D-foto’s aan het apparaat toegevoegd. Leuk om uit te proberen, maar na een paar foto’s heb je het wel gehad. De kwaliteit is slecht en ook de belichting valt tegen.

Prijsverschil

Het prijsverschil van de 3DS (250 euro) met de voorgangers DSi (150 euro) en DSi XL (170 euro) is vrij groot. De enige grote verandering is de 3D-functionaliteit. De vraag is of de doorsnee gebruiker hiervoor wil betalen, gezien de kleine mankementen waarmee de functie in de praktijk nog kampt.

Voor de hardcore handheld gamers is de 3DS waarschijnlijk een musthave, bij de meer gemiddelde gamer is het vooral van belang of de gewenning aan het nieuwe beeld een probleem vormt.

De Nintendo 3DS is vrijdag 25 maart in Nederland verkrijgbaar.

Nintendo 3DS