HOOFDDORP - Ubisofts nieuwste project is Rocksmith, een spel dat vergelijkbaar is met Guitar Hero, maar gespeeld wordt met echte gitaren. Dit heeft Tony Key, vicepresident marketing bij Ubisoft, vertelt aan The Hollywood Reporter.

"Guitar Hero is een partygame; Rocksmith is een muzikale ervaring", zegt Key. Het spel valt volgens Ubisoft onder de noemer games with benefits (games met voordelen), waarvan de uitgever er in de toekomst steeds meer wil maken.

Het voordeel in deze game zou zijn dat spelers echt gitaar leren spelen, omdat de game niet gespeeld wordt op een plastic gitaar met knoppen, maar op een echte elektrische gitaar met snaren.

Het spel wordt geleverd met een adapter die het mogelijk maakt om elke elektrische gitaar aan te sluiten op de Xbox 360 of PlayStation 3. Ook onderhandelt Ubisoft met gitaarmaker Gibson om een pakket van 200 dollar te maken waarin de game wordt gebundeld met een gitaar.

 In totaal worden er 45 nummers verwacht in het begin, met onder andere nummers van The Rolling Stones, David Bowie, Nirvana en The Animals. Ook zijn er gesprekken gevoerd met Led Zeppelin.

Gevaar

De aankondiging komt ruim een maand nadat Activision bekendmaakte de Guitar Hero-franchise te annuleren, omdat de serie niet meer genoeg geld opbracht. Volgens Ubisoft loopt Rocksmith niet datzelfde gevaar, omdat gitaar leren spelen niet gaat vervelen; bovendien wil de uitgever dat leerproces leuker maken.

Ubisoft denkt dat het een hele nieuwe doelgroep kan aanspreken. "De kloof tussen mensen wiens droom het is om gitaar te kunnen spelen en mensen die het uiteindelijk leren is groot", legt Key uit. "Wij gaan een nieuwe generatie van gitaarspelers creëren."

Een ander probleem dat Activision met Guitar Hero ondervond was de hoge kosten voor het licenseren van de muziek. Volgens Key is dit nog geen probleem bij Rocksmith, omdat bands graag lijken mee te werken aan een gitaargame die zijn spelers ook daadwerkelijk gitaar leert spelen.