AMSTERDAM – Nintendo president Satoru Iwata maakt zich zorgen over de opkomst van smartphones en de invloed daarvan op games voor handhelds als de Nintendo DS en 3DS. Smartphones maken de game-industrie volgens de topman kapot.

Dat blijkt uit een toespraak van Iwata op woensdagavond tegenover ontwikkelaars van videogames, waarover The Next Web bericht.

Volgens de topman bij Nintendo zorgen smartphones ervoor dat de kwaliteit van games achteruit gaat en dat games economisch minder aantrekkelijk worden. Eerder waarschuwde de directeur van de Amerikaanse afdeling van Nintendo al voor 'het gevaar' van smartphones.

'Grote verschuiving'

“Vanwege de komst van goedkope videogames voor smartphones zien we een grote verschuiving in de manier waarop mensen games kopen en ervaren”, aldus Iwata. Nintendo maakt zich vooral zorgen om de goedkope manier waarop spellen ontwikkeld moeten worden.

Games op smartphones zijn namelijk vaak gratis of erg goedkoop, hierdoor moeten ontwikkelaars voor weinig geld een spel ontwerpen en dat gaat volgens Nintendo ten koste van de kwaliteit. “Het zou voor ontwikkelaars goed zijn zich te richten op bedrijven die zich specialiseren in hardware en software speciale voor games”, vindt Iwata.

Onderscheiden

Door de stijgende populariteit van smartphones vormen de games op deze apparaten automatisch een bedreiging voor bedrijven als Nintendo. Waarom nog een handheld kopen als je genoeg games kunt spelen op je telefoon?

Nintendo probeert zich om die reden dan ook te onderscheiden met bijvoorbeeld de 3DS waarmee gamers 3D-games kunnen spelen zonder bril. Het nadeel is dat smartphones zich snel aanpassen en ook onderscheidend zijn op het gebied van aanraakschermen en bewegingsgevoelige besturing.

Nintendo drukte ontwikkelaars op het hart dat het bedrijf zich zal blijven ontwikkelen en raadde de aanwezigen nogmaals aan voor bedrijven als Nintendo te kiezen.