HOOFDDORP - De Vietnamese overheid heeft van internetproviders en internetcafés gevraagd om toegang tot online games elke avond vanaf tien uur te blokkeren.

Dit melden Vietnamese media.

Vanaf 3 maart moet de nieuwe regel van kracht worden, waarna online games niet tussen tien uur 's avonds en acht uur 's ochtend gespeeld kunnen worden.

Gameverslaving

In mei vorig jaar werd de avondklok reeds voorgesteld door Do Quy Doan, de Vietnamese minister van Informatie en Communicatie, omdat veel jongeren te lang online games spelen. Gameverslaving leidt volgens de minister bij studenten tot verwaarlozing van hun studie en in sommige gevallen zelfs tot criminaliteit.

Het betreft een tijdelijke maatregel die in de nabije toekomst verbeterd moet worden, meldt viceminister Le Nam Thang. "Internetmanagement moet verbeterd worden op een manier die voorziet in de informatiebehoefte en in internetveiligheid, terwijl de levensstijl en gebruiken van jonge mensen niet worden beïnvloed."

Sommige internetproviders in Vietnam melden dat de maatregel ervoor zorgt dat ook volwassenen slechter toegang krijgen tot online entertainment. Bovendien zou de regel problemen opleveren voor het onderhoud van online games.

Zuid-Korea

Het is in Azië niet ongewoon dat overheden strenge maatregelen nemen tegen het overdadig gamen van hun bevolking. Vorig jaar voerde Zuid-Korea ook een avondklok in waardoor jongeren 's nachts geen massive multiplayer online games meer kunnen spelen.

In dat land zijn er berichten geweest over gamers die dagen aaneen MMORPG’s speelden zonder pauze, eten of drinken met de dood tot gevolg.

Ook is er een verhaal bekend over een Zuid Koreaans koppel dat zo opging in hun games, dat hun pasgeboren baby stierf aan verhongering. In 2003 legde ook Thailand zijn inwoners een avondklok op voor online games.