HOOFDDORP - Spelers van actiespellen hebben een hogere reactiesnelheid dan mensen die geen of minder actievolle videogames spelen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Rochester, New York.

Onderzoekers lieten een groep gamers in de leeftijd van 18 tot 25 jaar de games Call of Duty 2 en Unreal Tournament spelen en een andere groep het minder actievolle spel De Sims 2. Beide groepen werden gevraagd om de spellen in totaal vijftig uur te spelen.

Hierna moesten de proefpersonen meedoen aan verschillende testen waarvoor een snelle reactie vereist was. Zij moesten acties op een scherm analyseren en vervolgens in zo'n korte mogelijk tijd vragen over die acties beantwoorden. Ook moesten de proefpersonen meedoen aan een geluidstest.

Sneller

Uit het onderzoek bleek dat de groep gamers die actiegames gespeeld hadden de vragen 25 procent sneller beantwoordden dan de spelers van De Sims 2 en ook net zoveel vragen goed hadden.

"Het is niet zo dat de spelers van actiegames trigger-happy en minder nauwkeurig zijn. Ze zijn net zo nauwkeurig en daarnaast sneller."

"Spelers van actiegames maken meer juiste beslissingen per tijdseenheid", zegt Daphne Bavelier, een van de auteurs van het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology, waarin de resultaten van het onderzoek beschreven werden.

Gevoeligheid

Volgens de onderzoekers helpen videogames mensen een verhoogde gevoeligheid te ontwikkelen voor alles wat er om hen heen gebeurt.

Het spelen van games verbetert volgens de onderzoekers een brede hoeveelheid aan algemene vaardigheden zoals het doen van meerdere dingen tegelijk en het vinden van vrienden in een mensenmassa.