HOOFDDORP - Treyarch heeft de details van de multiplayermodus van Call of Duty: Black Ops bekendgemaakt. In de multiplayer kunnen spelers onder andere hun verworven punten vergokken in speciale Wager Matches.

"Wager Matches zijn vier compleet nieuwe, free-for-all multiplayermodi die we hebben gemaakt voor Black Ops. Deze modi zijn speciaal voor de adrenalinejunkies", aldus design director David Vonderhaar. 

"Deze zijn anders dan de standaard modi waarin je levels omhoog kunt gaan", vervolgt online director Dan Bunting. "Er is een speciale munteenheid genaamd COD-Points, oftewel CP, die je in kunt zetten. Je gokt er op dat je bij de beste drie spelers eindigt. Die drie spelers krijgen al het geld en de rest raakt blut."

Wager Matches

Treyarch heeft de vier verschillende modi die in de Wager Matches gespeeld kunnen worden uit de doeken gedaan. In 'One in the Chamber' begint iedereen met een pistool, één kogel en drie levens.

Wanneer een speler iemand doodt, krijgt hij de kogel van die andere speler, maar als er wordt gemist dan moeten tegenstanders met een mes worden aangevallen. 'Sticks and Stones' geeft iedereen een kruisboog, een ballistic knife (een mes waarvan het blad kan worden afgeschoten) en een bijl.

Wanneer de speler de bijl gooit en iemand raakt, zal de geraakte speler blut raken. In 'Gun Game' beginnen alle spelers met een pistool, maar krijgen ze bij elke gedoodde vijand een beter geweer. De speler die alle wapens heeft gehad wint, maar wordt hij met een mes gedood dan wordt hij weer een niveau teruggezet.

Tot slot is er nog 'Sharp Shooter', waarin alle spelers hetzelfde wapen krijgen en die voor een bepaalde tijd houden, waarna iedereen weer van een ander willekeurig wapen krijgt.

CP kan zowel in de Wager Matches als in andere multiplayermodi verdiend worden. Niet alleen dienen ze als betaalmiddel voor het wedden in de Wager Matches, maar kunnen ze ook gebruikt worden om killstreaks en wapens te ontgrendelen. Dit kan ook nog steeds door het verdienen van ervaringspunten.

Daarnaast kan CP gebruikt worden voor het kopen van contracten met een speciale uitdaging voor de speler. Hier kan bijvoorbeeld in staan dat een speler binnen een bepaald aantal potjes vijftig tegenstanders moeten neerschieten. Wanneer dit gehaald wordt, ontvangt de speler nog meer CP.

Combat Training

Naast de Wager Matches is er een nieuwe Combat Training-modus aangekondigd, waarin spelers hun multiplayervaardigheden kunnen bijschaven tegen bots (computergestuurde tegenstanders).

Deze modus zal een eigen progressiesysteem kennen. Volgens Vonderhaar probeert maar zo'n dertig tot veertig procent van alle spelers van de singleplayer ook de multiplayer, en de Combat Training-modus "moet Call of Duty aan een compleet nieuwe groep spelers introduceren die het gevoel hebben iets te missen".

Daarnaast kunnen geweren in de multiplayer naar gelieve aangepast worden. Zo kunnen er clan tags opgezet worden en kunnen diverse objecten op het geweer geroteerd en vergroot of verkleind worden.

Op deze manier heeft iedere speler zijn eigen unieke geweer. Geactiveerde perks hebben ook invloed op het uiterlijk van de speler. Een speler met een Scavenger Perk heeft bijvoorbeeld veel zakken op zijn uniform.

Ook is er een mogelijkheid aangekondigd om videobeelden te maken van de multiplayermodus. Spelers kunnen hun opgenomen video's opslaan, delen en door diverse video's bladeren.

Call of Duty: Black Ops komt op 9 november uit op de PC, PlayStation 3 en Xbox 360. Er komen ook Wii- en DS-versies van de game uit.