HOOFDDORP - Een voormalige medewerker van Activision claimt dat de uitgever niet bereid is om spellen met een vrouw in de hoofdrol uit te brengen, omdat het van mening is dat zulke games niet goed verkopen.

Dit meldt Gamasutra.

De ex-medewerker zou in de tijd dat hij nog werkzaam was voor Activision specifieke instructies gekregen hebben om de vrouwelijke hoofdrol van het project waaraan hij bezig was te schrappen.

Om hun motivatie voor deze beslissing kracht bij te zetten, zou de uitgever spellen als Bayonetta en Wet aangehaald hebben.

True Crime

Het project, met de werktitel Black Lotus, was een actiespel dat zich in Hong Kong afspeelde en een aziatische vrouw in de hoofdrol had, welke gebaseerd was op de actrice Lucy Liu, zo stelt de ex-medewerker.

Hij geeft aan dat iedereen binnen de studio gedreven en enthousiast was om de game te maken, maar dat daarna de beslissing viel van Activision om geen vrouwelijke hoofdrol toe te staan. Ook een andere bron geeft aan dat Activision dit nadrukkelijk heeft gezegd.

Hij stelt ook dat het Black Lotus-project om die reden later een mannelijke hoofdrolspeler kreeg en deel uit ging maken van de True Crime-serie. Black Lotus zou daarom als True Crime: Hong Kong uitgebracht worden, een titel die later dit jaar in de winkel komt te liggen.

Reactie Activision

In een reactie op deze aantijgingen zei Activision het volgende: “Activision respecteert de creatieve visie van zijn ontwikkelaars. Ons bedrijf heeft geen beleid dat studios oplegt welke inhoud zij wel of niet mogen produceren, en ook hebben we niemand gezegd dat zij geen spellen mogen maken met een vrouw in de hoofdrol.”

Ook reageerde het bedrijf op de claim dat True Crime eerst anders zou gaan heten en een hoofdrolspeelster zou krijgen. “Activision heeft niet het geslacht van het hoofdpersonage opgelegd. Ons bedrijf maakt gebruik van marktonderzoek om beter te begrijpen wat spelers willen.”