HOOFDDORP - Zesduizend voormalige American Football-spelers hebben collectief een aanklacht tegen Electronic Arts ingediend.

Zij eisen compensatie voor het onrechtmatig gebruik door Electronic Arts van hun persoonsrecht in het spel Madden NFL 09.

Hoewel de namen en rugnummers niet overeenkomen, claimen de zesduizend ex-topsporters dat de spelers van de 140 historische teams die in Madden NFL 09 zitten een "schaamteloze en veelomvattende" gelijkenis vertonen met hen, in de tijd dat zij nog actief waren.

"EA heeft bewust gekozen om de ongeautoriseerde gelijkenis van gepensioneerde NFL-spelers te gebruiken. Het enige belangrijke detail dat zij hebben aangepast is hun rugnummer.

Desondanks zijn de spellen zo ontworpen dat consumenten van de Madden NFL-serie zeer gemakkelijk de correcte namen en rugnummers toe kunnen voegen."

EA heeft nog niet gereageerd op de claim en is dit ook niet van plan, zo blijkt uit een bericht aan IGN. Het bedrijf gaf aan geen mededelingen te doen over lopende procedures.