AMSTERDAM - China heeft na strengere regelgeving in Zuid-Korea en Vietnam als eerste land ter wereld een wet die gameverslaving tegen moet gaan.

Dat meldt staatspersbureau Xinhua. Spelontwikkelaars mogen vanaf zondag geen materiaal meer in hun games verwerken dat ‘ongepast’ is voor jonge gamers.

Ook moet er een techniek worden ontwikkeld die ervoor zorgt dat Chinese kinderen niet meer te lang achter elkaar gamen. Wat het limiet wordt voor gamende kinderen is echter niet bekend gemaakt.

Vietnam en Zuid-Korea

Vorige week werden er in Vietnam al tijdelijke maatregelen aangekondigd die de vrijheid om online games te spelen aan banden moest leggen. Zo worden alle licenties voor online games opgeschort en geldt er een reclameverbod voor games. Internetcafé's moeten tussen 23.00 uur en 06.00 uur hun diensten wat betreft onlinegaming staken. Ook het niveau van geweld in spellen wordt aangepakt

In Zuid-Korea werden in april al strengere regels opgesteld met betrekking tot online games. Jongeren hebben daar te maken gekregen met een avondklok.

Sterfgevallen

Het Chinese ministerie van Cultuur zou tot de wetgeving zijn gekomen wegens een aantal sterfgevallen op afkickkampen voor aan games verslaafde jongeren. Zo werd in 2009 een 15-jarige jongen doodgeslagen op een dergelijk kamp en enkele dagen later werd een jongen uit een ander kamp in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen.

Op veel van de kampen worden militaire trainingen gegeven die de kinderen van hun verslaving af moeten helpen. De Chineze overheid besloot na de incidenten fysieke straffen tegen internet- en gameverslaafden af te schaffen.

Vier miljoen

Ongeveer vier miljoen Chinese jongeren zouden verslaafd zijn aan internet. De meeste jongeren worden aangetrokken door online games.

Naast de opgelegde maatregelen aan de game-industrie, moeten gamers zich vanaf nu registreren met hun echte naam voordat ze online kunnen gaan spelen. In juni waren er zo’n 420 miljoen Chinezen actief in de online gamewereld.