AMSTERDAM - Sommige controllers bieden extra beleving aan gamers door te trillen. Deze apparaten zijn echter gemaakt voor de hand. Forcetek komt met een controller, die trillingen en druk aan iemands arm meegeeft.

De controller met de naam Xio zit als een brace om de arm van de gebruiker, zo tonen twee video’s. Een gamer kan met Xio niet alleen acties maken door op knopjes te drukken, maar ook door zijn elleboog en pols te bewegen.

De controller geeft ook informatie terug aan de gamer zelf. Doordat de brace kan samenspannen en trillen, kunnen gevoelens als weerstand en pijn tot op zekere hoogte nagebootst worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het gewicht van een geweer te simuleren.

Bovenlichaam

De technologie van Forcetek, momenteel nog een klein Amerikaans bedrijf, is gebaseerd op apparaten die bekend zijn uit de wereld van fysiotherapie.

Forcetek geeft developers de gelegenheid om extra software te ontwikkelen voor de Xio en uiteindelijk wil het bedrijf eenzelfde systeem voor het hele bovenlichaam creëren.