AMSTERDAM – GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi is ‘niet te spreken’ over het voornemen van de missionair minister van Justitie, Hirsch Ballin, om gewelddadige games te verbieden.

Vorige maand schreef de minister in een brief aan de Tweede Kamer dat hij een verbod op gewelddadige games wil als de branche er niet in slaagt de spellen uit handen van te jonge spelers te houden.

Hirsch Ballin is van mening dat vooral warenhuizen en speelgoedwinkels gewelddadige games aan een veel te jong publiek verkopen.

Voorbarig

Dibi heeft inmiddels via schriftelijke vragen om opheldering gevraagd. Volgens het Tweede Kamerlid is de minister voorbarig geweest met het mogelijke verbod. Eerder sprak de minister namelijk al met de brancheorganisatie en winkelketens af dat ze de leeftijdsgrenzen beter gaan handhaven.

Tot 2011 zou de verkoop aan te jonge kinderen moeten zijn teruggebracht tot hoogstens 30 procent als het gaat om games die alleen geschikt zijn voor jongeren boven de zestien jaar. Na 2011 moeten de leeftijdsgrenzen wat betreft de minister helemaal in acht worden genomen.

Mede hierom noemt Dibi het “een veel beter idee” om de poging van Hirsch Ballin voor het verbod te staken en zich te richten op media-educatie.

De Nederlandse brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie (NVPI) stelde eerder deze maand ‘verrast’ te zijn over de brief. Ook NVPI verwijst naar de al gemaakte afspraken die nog tot 2011 lopen.

Ouders

Naast de gemaakte afspraken is het volgens Dibi “vooral van belang om ouders goed te informeren, zodat ze zelf kritisch kunnen zijn op welke games hun kinderen mogen spelen.” Het GroenLinks-kamerlid vindt het “de primaire verantwoordelijkheid van de betrokken ouders om te beoordelen of een jongere bepaald materiaal al dan niet zou mogen zien.”

Dibi stelt in zijn vragen ook dat het bestaande wetgevende kader voldoende juridische instrumenten biedt om extreme producten te bestrijden. Hij noemt daarbij de strafbaarstellingen van aanzetten tot haat, geweld, van discriminatie en van kinderpornografisch materiaal.

Volgens het Tweede Kamerlid is er geen enkele reden om een strafbaarstelling in te voeren. Hij wil dan ook van Hirsch Balli weten welk onderzoek de minister kent waaruit zou blijken dat er een verband bestaat tussen gewelddadige games en de schadelijke invloeden daarvan op de mentale ontwikkeling van kinderen.