HOOFDDORP - Mafia II is "compleet anders" dan Grand Theft Auto. Dit zegt Czech Janek Kolar, senior gameplay producent van 2K, in een interview met website CVG.

"Voor ons is vrijheid niet het belangrijkste of wat wij willen bieden aan de speler. Wat we eigenlijk willen doen is hun vrijheid beperken om ze een betere ervaring te geven."

Omdat de focus bij Mafia II ligt op de gesprekken tussen personages en de cinematische ervaring, vindt Kolar dat Mafia II aan een "compleet andere kant" op gaat dan Grand Theft Auto.

Alan Wake

Kolar vindt dat Mafia II meer gemeen heeft met Alan Wake. "[Dat] is een titel waarin het verhaal een heel belangrijke rol speelt." Daarnaast noemt hij ook de Uncharted-games als voorbeeld. Alex Cox, international producer van 2K, is het met hem eens.

"In Alan Wake is de atmosfeer die ze creëren geweldig. Je hoeft niet een open wereld te hebben om dat gevoel te creëren dat je verdwaald bent in het bos en er vijanden van achter en om je heen op je af komen."

"Die ervaring is belangrijker dan de mogelijkheid om op je dooie gemakje naar vijf of zes verschillende bossen op de map te gaan."

Fictionele stad

Mafia II speelt zich af van 1945 tot 1955 in Empire Bay, een fictionele stad die gebaseerd is op San Francisco en New York. De game komt op 27 augustus uit in Europa en verschijnt op Xbox 360, Playstation 3 en PC.