AMSTERDAM – De Nederlandse gamewereld protesteert tegen minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie, omdat die woensdag in een brief aan de Tweede Kamer over een mogelijk verbod op 'extreem gewelddadige games' heeft gesproken.

De minister schreef dat hij de verkoop van extreme games gaat verbieden als de verkoop van dergelijke spellen aan jonge kinderen niet voldoende wordt teruggedrongen.

Volgens de minister houden winkels zich niet aan de leeftijdsgrenzen van games. Hij zou daarom overwegen de verkoop van alle geweldgames te verbieden.

Hiermee zou hij de minderjarigen beschermen, maar de volwassen gamers voor wie de spellen bedoeld zijn aan de kant schuiven.

Afspraken

De Nederlandse brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie (NVPI) stelt in een reactie ‘verrast’ te zijn over de brief. Volgens de NVPI zouden er al duidelijke afspraken zijn gemaakt over het naleven van de leeftijdsclassificatie en zouden die tot en met 2011 lopen.

Enkele gamessites roepen hun lezers op om tegen een verbod te protesteren. Zo heeft Control, het vakblad voor de Nederlandse gamesindustrie, een petitie op hun site geplaatst met de oproep: ‘Stop de Boekverbranding 2.0!’ Onder andere Bashers en GamersNET hebben deze oproep overgenomen.

Weerstand

De sites protesteren vooral tegen de passage waarin de minister schrijft dat er 'minder weerstand' zou bestaan tegen een gamesverbod dan tegen een verbod op extreem gewelddadige films.

Hij zou daarmee suggereren dat meer mensen films kijken en een verbod daarom niet haalbaar is, in tegenstelling tot games. De gamessites laten door te protesteren merken dat er wel degelijk weerstand bestaat.