HOOFDDORP - Na Nintendo is ook Sony is een onderzoek gestart naar de werkomstandigheden in de Chinese Foxconn-fabriek. Dit meldde de China Post recentelijk.

Naast Nintendo, Nokia, Apple, HP en Dell is Sony een eigen onderzoek gestart naar de werkomstandighenden bij Foxconn, naar aanleiding van een twaalftal zelfmoorden onder werknemers in de afgelopen maanden.

Foxconn is de grootste elektronicafabrikant ter wereld en produceert onder andere de PlayStation 3. In een verklaring meldt Sony: "Als reactie op recente rapporten, is Sony begonnen met een onderzoek naar de werkomgeving binnen Foxconn".

Foxconn staat bekend om een 'militaire' werkmentaliteit. Zo schijnen werknemers die zich niet gedragen een spreekverbod te krijgen, en zouden ze worden opgesloten in de slaapzalen.

Tien jaarlonen

Afgelopen weken kwam Foxconn meerdere malen negatief in het nieuws nadat zestien medewerkers zelfmoordpogingen deden. Als een medewerker zelfmoord pleegt krijgen zijn nabestaanden tien keer een jaarloon uitgekeerd van het bedrijf, een extra reden voor depressieve medewerkers om er een einde aan te maken.

Maatregelen

Foxconn heeft laten weten al maatregelen te hebben genomen tegen de zelfmoorden, zo zijn er opvangnetten geplaatst tussen de verdiepingen van het gebouw en zijn er psychiaters ingehuurd. Verder kondigde Foxconn vorige week aan de lonen van de werknemers te verhogen met 20 procent. Daar komt per direct nog eens 10 procent bij, liet het management deze week weten.