AMSTERDAM - De Leeuwardse serious game-developer Grendel Games heeft een spel ontwikkeld, waarmee aanstaande chirurgen kijkoperatievaardigheden leren. Tegelijkertijd zou de game ook heel vermakelijk zijn.

Tim Laning van Grendel Games presenteerde het prototype game, dat gespeeld moet gaan worden met de Wii-Mote of de PS3 Move, bij ‘Games for Health’.

“This is not a simulator, this is a seriously entertaining game“, zei Laning op de conferentie, die voor het overgrote deel wordt gedomineerd door games met een serieuzer karakter.

Robots

Wii-Medic, zoals de game momenteel door sommigen wordt genoemd, gaat over een meisje dat een scheikundeproject verknalt en wordt bijgeschoold door haar oom, een ‘mad scientist’.

Het meisje laat een doos modder vallen waar kleine monstertjes uit voortkomen die zich tegoed doen aan ijzer. Het ijzer vinden de monstertjes in huisjes waar robots verblijven. Deze robots, die de gamer bestuurt, moeten de gaten die de monsters in de vloer vreten zo snel mogelijk repareren.

Actieve hand

De actieve hand van de game moet materialen oppakken en vastschroeven, terwijl de passieve hand intussen objecten stilhoudt die later door de actieve hand in gebruik genomen wordt.

De Wii-controller voor het spel van Grendel Games bevat vormen van laparoscopie-gereedschap, het materiaal waarmee kijkoperaties voor buikholtes worden uitgevoerd.

Laning

Laning betoogde dat realistische simulatiegames voor kijkoperaties in de buikholte misschien effectief zijn en mooie staaltjes technologie vertonen, maar ook duur en minder vermakelijk zijn. Aspirant chirurgen zouden deze games daardoor te weinig spelen.

Dan zou je volgens Laning meer hebben aan een spel dat hen de basisprincipes van een kijkoperatie aanleert, maar verder ook een entertaining game is.

Proef op de som

Om de effectiviteit van het spel te meten, doet Grendel Games een vergelijkend onderzoek onder mensen die Wii-Medic spelen, mensen die 3D-simulators gebruiken en mensen die totaal geen training gehad hebben.

Grendel Games denkt dat niet alleen ziekenhuizen de game als trainingssoftware willen binnenhalen. Het hoopt ook individuele chirurgen in spe er toe aan te zetten om voor de game te betalen.