Slechte verkoop videogames door gratis spellen

AMSTERDAM – Goedkope en gratis spellen op Facebook en op iPhones en iPads zorgen voor een verder verslechterende verkoop van videogames. In april daalde de verkoop met 26 procent, de scherpste daling in bijna een jaar tijd.

Dat melden verschillende Amerikaanse media op basis van cijfers van onderzoeksbureau NPD Group.

De totale omzet voor de markt van videogame hardware, software en accessoires bedroeg afgelopen maand 766 miljoen dollar (608 miljoen euro). Een jaar geleden was dat nog 1,03 miljard dollar (820 miljoen euro).

Analisten hebben al hun zorgen uitgesproken over goedkope en gratis spellen. De verkoopcijfers van de maand april maken deze zorgen alleen maar groter.

Grote titels

Toch zijn er ook deskundigen die optimistisch blijven denken over de rest van het jaar. Er zullen namelijk een aantal grote titels gelanceerd worden zoals Super Mario Galaxy 2 en Red Dead Redemption.

Bovendien wordt verwacht dat Sony en Microsoft later dit jaar zullen komen met nieuwe technologie die bewegingen van controllers moet gaan verwerken in de spellen. Nintendo zal een 3D-versie van de Nintendo DS uitbrengen.

Verkoop consoles

“Ik denk dat we het ergste achter de rug hebben en dat we vanaf nu beter cijfers zullen zien”, aldus Jesse Divnich, analist bij Electronic Entertainment Design and Research, tegenover The Wall Street Journal.

Met de verkoop van consoles ging het in april beter. De PlayStation 3 van Sony en Xbox 360 van Microsoft zagen hun verkoop stijgen vergeleken met april 2009. Alleen de Nintendo DS zag een extreme daling in de verkoopcijfers: Er werden 71 procent minder consoles verkocht dan vorig jaar. Hierdoor kwam de totale daling voor de verkoop van consoles uit op 37 procent.

Tip de redactie