HOOFDDORP - Nintendo zegt dat het bedrijf voor de 3DS strengere maatregelen tegen gamepiraterij in gaat voeren dan het geval is bij de Nintendo DS.

Piraterij wordt gezien als een groot probleem op de Nintendo DS. “We zijn bang dat het algemene idee is ontstaan dat betalen voor software zinloos is”, zegt Nintendo-baas Satoru Iwata tegen Forbes.

“We zien dit probleem als een crisis.” Welke maatregelen Nintendo exact gaat nemen, wilde Iwata echter nog niet kwijt. Het is zeer gemakkelijk om illegaal te gamen op de Nintendo DS.

Dowloadsites

Games zijn alom verkrijgbaar op downloadsites en de speciale cartridges waarmee deze afgespeeld kunnen worden (waaronder de bekende R4-chip) zijn ook makkelijk om aan te komen. Games, een cartridge en een PC om de games op te downloaden is alles wat een gebruiker nodig heeft.

Anders dan bij de PSP of Xbox 360 hoeft de gebruiker verder niets te doen om zijn games illegaal te kunnen spelen.  

Strijd

Vorige maand gaf Nintendo aan dat de verkoopdaling van DS-games in Europa vooral komt door gamepiraterij. Ook de teleurstellende verkopen van Grand Theft Auto: Chinatown Wars op Nintendo DS zouden te wijten zijn aan dit probleem. 

Nintendo strijdt al lang tegen de verkoop van R4- en vergelijkbare chips. In Japan is het zodoende inmiddels verboden, in Europa echter niet. Winkeliers die de cartridges verkopen verdedigen zich door te zeggen dat ze geen games illegaal verkopen, alleen lege informatiedragers.