HOOFDDORP - Er zijn inmiddels meer exemplaren van de Nintendo DS verkocht dan van de originele GameBoy. Dat blijkt uit de verkoopcijfers van beide platformen die Nintendo donderdag op zijn financiële presentatie bekendmaakte.

Sinds de lancering van de Nintendo DS in 2004 is de handheld 129 miljoen keer over de toonbank gegaan, terwijl de Game Boy, die in 1989 uitkwam, 118 miljoen keer is verkocht.

Verder onthulde Nintendo dat de Nintendo Wii, die in 2006 op de markt kwam, tot dusver 71 miljoen keer over de toonbank is gegaan.

Wel is de verkoop van de Wii het afgelopen jaar omlaag gegaan. In het afgelopen boekjaar, dat eind maart eindigde, werden ruim twintig miljoen stuks verkocht, terwijl Nintendo verwacht dat men achttien miljoen stuks verkoopt in het boekjaar 2010/2011.

Winstdaling

Door de daling in verkoopcijfers daalde de omzet van Nintendo in het afgelopen boekjaar met 22 procent tot 11,9 miljard euro. De winst daalde met 18 procent tot 1,9 miljard euro. Het bedrijfsresultaat zakte met 36 procent, bijna 3 miljard euro. Nintendo verwacht dat het bedrijfsresultaat in het nieuwe boekjaar met 10 procent daalt.

Nintendo is op dit moment bezig met de ontwikkeling van de opvolger van de Nintendo DS, de 3DS. Hoewel er op dit moment nog geen concrete informatie is gegeven omtrend de release van de nieuwe handheld, werd eerder gesteld dat een release in oktober mogelijk is.