AMSTERDAM - IBM heeft CityOne, een videogame die spelers de rol van stadsplanoloog in laat nemen, geïntroduceerd. Het spel toont, in tegenstelling tot SimCity, problemen die hedendaagse steden echt moeten aanpakken.

De vraagstukken waar spelers mee dealen, variëren van actuele politieke issues als milieuvervuiling, waterschaarste, energieproblematiek en een bankencrisis.

IBM zegt met de serious game te willen laten zien welke oplossingen er allemaal voor handen zijn om deze tegen te gaan, zoals een elektrisch oplaadnetwerk voor auto’s en betere computersystemen.

Kanttekening is wel dat deze oplossingen in het echte leven als service worden aangeboden door het technologiebedrijf zelf. IBM erkent ook dat de game tegelijkertijd een reclamemiddel voor haar eigen diensten is.

Alledaagse werkelijkheid

CityOne is, zo toont ook een video, gebaseerd op de alledaagse werkelijkheid: steden verbruiken 75% van de beschikbare energie op aarde en zijn verantwoordelijk voor tachtig procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Ook is de voorspelling meegenomen dat in 2050 het totaal aantal stadsbewoners is verdubbeld: de omvang van de steden breidt zich in het spel dus op hoge snelheid uit.

Spelers kunnen daardoor bijvoorbeeld te maken krijgen met een extreme stijging in waterverbruik, terwijl veertig procent van de watervoorraad verloren gaat door lekkende pijpen. Dit gebeurde eerder in het echt in steden als Mexico City of het Indiase Mumbai.

IBM wil het computerspel in de herfst van dit jaar uitbrengen.