HOOFDDORP - De Zwitserse wet voor het verbieden van gewelddadige games betreft enkel het uitbannen van specifieke zeer gewelddadige titels. Dat meldt GamePolitics in een artikel.

Ongeveer een maand geleden werden in Zwitserland twee moties ingediend die te maken hadden met de verkoop van zestien- en achttienplusgames aan minderjarigen en het compleet uitbannen van gewelddadige games.

De moties werden ingediend door politici Norbert Hochreutener en Evi Allemann, respectievelijk van de Christen Democratische Partij en de Sociaal Democratische Partij.

Beide wetten kreeg een meerderheid van de stemmen in de Zwitserse kamer.

Volgens Allemann gaat het niet om het uitbannen van alle gewelddadige games, maar om "specifieke" games. Per game wordt beoordeeld of deze wel of niet in aanmerking komt voor een ban en wordt er specifiek op gelet of de speler direct bijdraagt aan "wrede geweldshandelingen".

In landen als Duitsland is dit systeem al in gebruik. Het zou gaan om ongeveer twaalf games die in Zwitserland verboden zouden worden, waaronder Manhunt en Mortal Kombat. Counter-Strike wordt genoemd als voorbeeld van een game die gewoon verkocht mag blijven worden.

PEGI

Allemann geeft aan dat het leeftijdskeuringssysteem van PEGI (de instantie die alle keuringen in Europa doet) "onvoldoende" is en dat Zwitserland en/of Europa een "onafhankelijk federalistische instantie" nodig heeft om games te keuren. Een instantie die geen banden heeft met de game-industrie.