AMSTERDAM – Vrouwen gamen net zo graag als mannen. Het verschil zit hem vooral in de voorkeur voor bepaalde genres. Ook de motivatie om te gaan gamen is bij mannen en vrouwen anders.

Dat blijkt uit onderzoek van Today’s Gamers en Zylom.

“Daar waar mannen vooral gedreven zijn in het willen winnen en van actie houden, zijn vrouwen vooral gericht op het zichzelf uitdagen”, vertelt psycholoog Marcelino Lopez aan de hand van het onderzoek.

In totaal zijn 13.000 mensen in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland, België en Amerika ondervraagd en geobserveerd.

Nederland

73 procent van de Nederlandse mannen geeft aan regelmatig spelletjes te spelen. Bij de Nederlandse vrouwen is dit percentage 67 procent. Vrouwen tussen de 20 en 49 jaar gamen het meest.

Het verschil tussen de seksen komt vooral naar voren in het genre van de spelletjes. De favoriete game van vrouwen is mahjong, gevolgd door puzzels. Daarna komen kaartspellen en braintraining. De populairste genres bij mannen zijn sport, muziek, schieten, vechten en racen. Spellen die bij vrouwen juist het minst populair zijn.

Leerervaring

Volgens de onderzoekers toont dit aan dat de motivatie bij mannen en vrouwen om te gamen verschilt. “Bij vrouwen staat de leerervaring en braintraining voorop. Bovendien spelen zij voor ontspanning of vervelen ze zich.”

Zo geven vrouwen aan niet geïnteresseerd te zijn in onderlinge wedstrijden. “Net als in de sportschool willen mannen bij het gamen aantonen dat ze sterk zijn. Ze zoeken competitie. Vrouwen zien sporten meer als tijdverdrijf”, legt Lopez uit.

Fijnere motoriek

“Ook hebben vrouwen een voorkeur voor andere spellen omdat ze dit fysiek beter aankunnen. Vrouwen hebben een fijnere motoriek en kunnen beelden beter herkennen. Daarom kiezen zij vaker voor puzzels. Mannen gaan eerder voor war-games omdat ze in de regel een beter ruimtelijk en technisch inzicht hebben.”

Opvallend is dat veel vrouwelijke gamers hoogopgeleid zijn, bovengemiddeld verdienen en actief zijn in hoge functies.