HOOFDDORP - Uitgever Activision zou de oprichters van Call of Duty: Modern Warfare 2-ontwikkelaar Infinity Ward, Vince Zampella en Jason West, zes uur in een raamloze kamer hebben ondervraagd. Andere werknemers zouden door ondervragers tot tranen zijn gebracht. Dat staat omschreven in de aanklacht van West en Zampella tegen Activision.

Volgens de aanklacht zouden Zampella en West van insubordinatie worden beticht als ze zouden proberen hun werknemers bij Infinity Ward te troosten na de ondervragingen.

Volgens de voormalige bazen van Infinity Ward zijn ze door Activision weggepest zodat de uitgever totale controle over de Modern Warfare- en Call of Duty-series kan krijgen.

Daarnaast zouden werknemers van Infinity Ward recht hebben op substantiële bedragen nadat de ontwikkeling van Call of Duty: Modern Warfare 2 compleet was.

Overeenkomst

Volgens de aanklacht dwong Activision de werknemers van Infinity Ward om 'onder tijdsdruk met halsbrekende snelheid' nieuwe Call of Duty-games te ontwikkelen. Zampella en West zouden bang zijn geweest dat deze manier van werken de creativiteit binnen de studio ten nadele kwam.

Om dit tegen te gaan, bood Activision een samenwerkingsovereenkomst aan die West en Zampella complete creatieve vrijheid zou geven over de Modern Warfare-franchise en alle Call of Duty-games die zich na de Vietnam-oorlog en in de nabije toekomst zouden afspelen. Deze overeenkomst zou Infinity Ward onafhankelijk houden en ze het recht geven nieuwe series te ontwikkelen nadat Modern Warfare 2 af was.

Ondanks deze afspraken zou Activision kort na de uitgave van Modern Warfare 2 een onderzoek naar West en Zampella zijn gestart met het doel een reden te vinden de twee bazen van Infinity Ward te ontslaan.

Activision zou niet aan het tweetal hebben gemeld wat ze precies onderzochten. Als ze echter geen volledige medewerking zouden geven, zou dat opgevat worden als contractbreuk. Bovendien zou de uitgever hebben gezegd dat West en Zampella 'zelf heel goed weten wat ze wel of niet hebben gedaan'. Activision zou op de dag dat West en Zampella ontslagen werden een nieuwe afdeling voor Call of Duty hebben opgericht en controle hebben genomen over het merk en over Infinity Ward.

Eisen

De twee oprichters van Infinity Ward eisen nu minstens 26 miljoen euro voor het niet nakomen van de samenwerkingsovereenkomst. Daarnaast eisen ze dat er tijdelijk geen Modern Warfare-games of Call of Duty-games uitkomen die zich afspelen na de Vietnam-oorlog.

Activision heeft eerder al gezegd te geloven dat de aanklacht van Zampella en West geen kans van slagen heeft. De uitgever beweert dat de Infinity Ward-oprichters zelf contractbreuk hebben gepleegd, door onderhandelingen aan te gaan met Electronic Arts en andere concurrenten van Activision.