HOOFDDORP - Vanaf nu is het mogelijk om seksuele oriëntatie in gamertags te zetten. Dit blijkt uit de Xbox Live-gedragscodes die door Microsoft zijn aangepast.

Toen de Xbox 360 uitkwam in 2005 is er besloten om woorden als gay, bi en lesbian in gamertags, de online namen van Xbox Live-gebruikers, te verbieden.

De reden voor het verbieden was toen de vrees voor beledigingen en slecht taalgebruik.

Eerder heeft een woordvoerder van Microsoft ook al eens gezegd dat de woorden niet toegestaan waren vanwege het familievriendelijke karakter van de Xbox Live-service.

Seksueel getint

Dit jaar keek Microsoft opnieuw naar het verbod op de seksueel getinte gamertags en profielen en besloot het gebruik van een select aantal woorden goed te keuren, waaronder lesbian, gay, bi, transgender en straight.

Het aantal nu toegestane woorden is beperkt gehouden om eventueel misbruik te voorkomen. Microsoft geeft aan haatbetuigingen of ander misbruik te blijven bestraffen maar hoopt dat gebruikers genieten van de nieuwe manier om zichzelf uit te drukken. Op dit moment zijn de nieuwe gedragscodes enkel in het Engels opvraagbaar, maar de veranderingen gelden wereldwijd.