HOOFDDORP - Sony Computer Entertainment America heeft patent aangevraagd op een soort gamedemo die na verloop van tijd steeds minder content bevat. De naam voor het nieuwe concept is degradable demo.

De beperkende demo is een demo van een spel die wanneer je deze voor het eerst opstart, alle content uit het uiteindelijke spel bevat. Naarmate de speler langer speelt wordt de demo echter steeds beperkter. Sony noemt een aantal voorbeelden in zijn patent.

Zo kan het zijn dat een speler een demo start met een sterk zwaard, maar dat hij na drie uur spelen een zwakkere variant krijgt. In het geval van een racespel zou het kunnen betekenen dat er steeds minder racebanen en auto's beschikbaar worden. 

Andere voorbeelden in het patent spreken over het weghalen van de kleuren uit een spel of het volumeniveau van de audio omlaagschroeven. Dit zijn allemaal verschillende manieren om de speler aan te moedigen over te gaan op de aankoop van een spel.

Volgens Sony is dit een betere oplossing dan de huidige demo's, omdat deze een beter beeld geven van de complete game en bovendien te distribueren zijn op fysieke media als dvd's en blu-ray discs. De speler kan vervolgens online de game kopen waarna het volledige spel weer speelbaar is.