Dinsdag 16 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Microsoft weigerde X360 te verkopen aan Amerikaans leger'

HOOFDDORP - Microsoft weigerde in 2006 Xbox 360-systemen aan het Amerikaanse leger te verkopen. Het leger wilde de console als trainingsapparaat voor soldaten gebruiken.

Dat meldt Roger Smith, chef technologie voor PEO STRI, de Amerikaanse instelling verantwoordelijk voor de aankoop van trainingsapparatuur.

Smith bood Microsoft geld en positieve mond-op-mond reclame aan in ruil voor de Xbox 360-systemen, maar Microsoft weigerde de systemen te leveren. Het Amerikaanse bedrijf gaf drie redenen daarvoor.

Zo bestond volgens Microsoft de kans dat het leger veel consoles zou kopen, maar dat er voor elke console maar één game verkocht zou worden, wat minder geld voor de softwaregigant op zou leveren.

Tekort

Daarnaast was Microsoft bang dat een grote aankoop van het leger een tekort aan Xbox 360-systemen zou opleveren en dat het uiteindelijk de reputatie van Xbox zou kunnen schaden.

"Willen we de Xbox 360 zien als een wapen? Willen we dat vader en moeder weten dat hun kind dezelfde spelcomputer koopt als waar het leger SEALs en Rangers mee traint?"

Geen enthousiasme

Microsoft's woordvoerder David Dennis weigerde om te reageren op de claim van Smith. Indien Microsoft besluit om het leger alsnog van Xbox 360-systemen te voorzien, is het wellicht niet meer nodig.

Smith: "Ons enthousiasme toen Xbox en XNA nieuwe producten waren, is al afgekoeld. Op dit moment hebben we geen projecten in de planning staan waarbij één van deze producten gebruikt wordt voor militaire simulatie.

Ik wil de discussie wel opnieuw openen als Microsoft geïnteresseerd is in het verkopen van deze producten aan onze community."

Aanbevolen artikelen