HOOFDDORP - Electronic Arts heeft in het derde kwartaal van het fiscale jaar 2010 minder opbrengsten verdiend dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat komt volgens John Riccitiello, de CEO van de uitgever, doordat de prijsverlagingen van de verschillende spelcomputers vorig jaar te laat kwamen.

EA liet tijdens een presentatie van de resultaten van het derde kwartaal weten dat het 0,91 miljard euro heeft omgezet, in vergelijking met 1,21 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar.

Het bedrijf heeft door de herstructurering van de organisatie wel veel minder verlies heeft geleden dan het derde kwartaal van het fiscale jaar 2009, namelijk zo'n 60 miljoen euro in het afgelopen kwartaal tegenover zo'n 469 miljoen euro in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Verkoop

Volgens Riccitiello valt dit te wijten aan de rustige kersperiode en de matige verkoop van games in winkels in Europa. Als de prijsdalingen voor de verschillende consoles eerder hadden plaats gevonden, zo denkt hij, had dit verholpen kunnen worden.

De game-verkoop voor consoles is in het derde kwartaal met 30 procent gedaald, terwijl de verkoop van handheld-games met 27 procent is gedaald.

Minder games

"Er is genoeg reden om optimistisch te zijn", aldus Riccitiello, "maar het is verstandiger om een beetje terughoudend op te treden." Om terughoudender te werk te gaan, zal Electronic Arts in het fiscale jaar 2011 36 verpakte games uitgeven.

Dit in tegenstelling tot de in totaal 54 games die het bedrijf aan het eind van het huidige fiscale jaar, dat eindigt op 31 maart, zal hebben uitgegeven.