HOOFDDORP - Uitgever THQ vergroot zijn focus op digitale content. Dit blijkt uit een gesprek met investeerders dat Brian Farrell, de baas van THQ, had.

De uitgever heeft een gratis speelbare online versie van Company of Heroes in de planning staan voor 2011 in de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Ook staat er een online worstelgame in de planning, gebaseerd op de WWE-licentie die THQ in handen heeft. Farrell geeft verder aan in te willen stappen in de iPhone-, iPad- en Facebook-markten.

THQ gaat voor de verschuivende focus twee studio's reorganiseren. Juice Games, bekend van de Juiced-racegames, en Rainbow Studios, de studio achter de MX vs. ATV-games veranderen in respectievelijk THQ Digital Studios Warrington en THQ Digital Studios Phoenix. Bij de herpositionering van de studio's gaan zestig banen verloren.

Core games

Hoewel THQ haar focus op digitale content vergroot, zet het bedrijf hier niet vol op in. Farrell verwacht niet dat THQ's digitale stappen meteen veel geld zullen opleveren. De uitgever zal zich zodoende blijven richten op hardcore games die met boekje en doosje in de winkelschappen verschijnen.

Vorig jaar zei Farrell te willen investeren in games die veel potentie hebben uit te groeien tot een succesvolle franchise. Dit omdat latere delen in een gameserie doorgaans aanzienlijk beter verkopen dan een eerste deel. Er zijn dan ook opvolgers aangekondigd voor de titels Red Faction: Guerilla, Saints Row, de Blob en Darksiders.

Die laatste titel kwam afgelopen maand uit en is in de eerste vier weken meer dan 1,2 miljoen keer over de toonbank gegaan. Farrell zegt daarover: "Kerst kwam een beetje laat dit jaar. Januari is erg goed begonnen, niet alleen voor ons, maar voor de hele industrie." THQ laat dan ook aanzienlijk betere resultaten zien dan vorig jaar. Rond deze tijd vorig jaar maakte de uitgever bekend in zwaar weer te zitten en zeshonderd medewerkers te moeten ontslaan, om weer financieel gezond te kunnen worden.