HOOFDDORP - Uitgever Square Enix, bekend van de RPG-reeks Final Fantasy, wil de concurrentie aangaan met de filmindustrie en andere vormen van digitale entertainment.

Dat gaf directeur Yoichi Wada aan in zijn nieuwjaarsspeech.

"In de nabije toekomst zal de mate van concurrentie tussen videogames en andere soorten digitale entertainment alleen maar groter worden", aldus de baas van Square Enix, de uitgever die eind vorig jaar Final Fantasy XIII in Japan uitbracht.

"Daarom willen we in 2010 een voorsprong maken op de rest."

"We gebruiken deze veranderende omgeving als kans om een sterke fundering neer te zetten waarmee we de globale entertainmentindustrie gaan leiden", aldus Wada. Hij ging niet specifiek in op hoe hij dit gaat bewerkstelligen.

Square Enix probeert echter al langer de grens tussen de verschillende media te vervagen. Zo bracht het in 2001 de met de computer geanimeerde bioscoopfilm Final Fantasy: The Spirits Within uit.

Overschaduwen

Vorig jaar gaf Bobby Kotick, de baas van uitgever Activision, al aan dat hij gelooft dat games groter en belangrijker kunnen worden dan andere vormen van digitale entertainment. "Ik zie in games het potentieel om films en televisie teoverschaduwen," zei hij.

"Dit doel is niet zo ver weg als je zou denken. Videogames leveren nual een interactieve en fysieke ervaring die films entelevisieprogramma's, op het gebied van interactie met het publiek,overstemmen."