HOOFDDORP - De Emotiv Epoc, een controller die het mogelijk maakt om met behulp van gedachten, emoties en gezichtsuitdrukkingen games en andere software te besturen, is deze week op de Amerikaanse markt uitgebracht.

Om gebruik te kunnen maken van de controller wordt het EmoKey-programmameegeleverd dat gedachten, emoties en gezichtsuitdrukkingen van de gebruiker vertaalt naar bekende commando's. Op deze manier moet de controller gebruikt kunnen worden met bestaande applicaties en games. Welke games decontroller in de toekomst gaan ondersteunen of welke reeds werken met deze nieuwe vorm van besturing is nog onduidelijk.

Sensoren

Het apparaat kost 299 dollar, omgerekend bijna 210 euro, en kandraadloos aan bijna elke PC gekoppeld worden. Om de gedachten teregistreren gebruikt de Emotiv Epoc 14 sensoren die met behulp van deheadset op het hoofd geplaatst worden. Daarnaast bevat het apparaat eengyroscoop om onder andere het gezichtspunt te centreren op een scherm.

Momenteel is de Emotiv Epoc-controller officieel alleen leverbaar in de Verenigde Staten, maar het bedrijf verwacht in januari de Europese certificering voor het apparaat rond te krijgen.