HOOFDDORP - Atleten moeten niet gamen op de avond voor een grote wedstrijd, omdat ze hierdoor slaapproblemen kunnen krijgen. Dit advies vloeit voort uit het onderzoek van de Britse dokter Marco Cardinale.

Volgens Cardinale is de opkomst van draagbare elektronische apparaten als spelcomputers en dvd-spelers een gevaar voor het slaapritme van een atleet.

De langdurige blootstelling aan een lichtbron als het scherm van zo'n apparaat kan het slaapritme beïnvloeden, helemaal wanneer de atleet zich in een andere tijdzone bevindt dan gebruikelijk.

Volgens Cardinale kwam uit zijn onderzoek bij kinderen naar voren dat de groep die een uur Need for Speed: Most Wanted had gespeeld een verstoord slaappatroon had en een verminderd redeneringsvermogen.

Tips

Aan de hand van het onderzoek raadt Cardinale dan ook af om tijdens de reis naar een wedstrijd of training gebruik te maken van draagbare elektronische apparaten, helemaal als een tijdzone wordt doorkruist.

Het is verstandiger om te gaan slapen dan wakker te blijven met een wedstrijd voor de boeg. Daarnaast moeten tijdens een herstelperiode ook absoluut geen games gespeeld worden omdat een verhoogde bloeddruk en hartslag het herstel niet ten goede komen.