HOOFDDORP - Mario, de mascotte van het Japanse spellenbedrijf Nintendo, is het beroemdste videogamepersonage in Europa. Beroemder nog dan Lara Croft.

Dit blijkt uit een online onderzoek van het onafhankelijke Britse onderzoeksbureau YouGov. Hiertui blijkt dat Mario bekender is dan gamepersonages als Lara Croft uit de Tomb Raider-games, Sonic the Hedgehog, Pac-Man en Master Chief uit de Halo-games.

Daarnaast gaf het grootste gedeelte van de 3755 ondervraagde mensen aan de muziek uit de Mario-games direct te herkennen.

De 3755 volwassenen die zijn ondervraagd komen uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Volgens YouGov zijn er van elk land genoeg mensen ondervraagd om het onderzoek representatief voor Europa te maken.

222 miljoen

Mario heeft in 28 jaar tijd in meer dan honderd games een rol gespeeld. Deze games zijn gezamenlijk goed voor zo'n 222 miljoen verkochte exemplaren. Demeest recente game met Mario in de hoofdrol, New Super Mario Bros. Wii, verscheen eind november op de Nintendo Wii.