HOOFDDORP - EA komt volgend jaar met een nieuw deel in de Medal of Honor-serie, die in navolging van Call of Duty en Battlefield de Tweede Wereldoorlog verruilt voor moderne oorlogsvoering.

Dat heeft de uitgever vandaag bekendgemaakt. De nieuwe Medal of Honor, die vooralsnog geen ondertitel heeft gekregen, draait om een Tier 1 Operator, een vrij onbekende elite-eenheid van het Amerikaanse leger die missies aanneemt die normale soldaten niet aandurven.

Het ontwikkelteam van Medal of Honor werkt samen met echte Tier 1 Operators om een zo realistisch mogelijk weergave te bieden. De game wordt gebaseerd op echte gebeurtenissen en speelt zich in ieder geval deels af in Afghanistan.

De nieuwe Medal of Honor wordt door twee verschillende ontwikkelstudio's gemaakt. EA Los Angeles, dat ook eerdere Medal of Honor-games ontwikkelde, zal de singleplayermodus voor zijn rekening nemen. De multiplayer wordt ontwikkeld door EA Dice, dat bekend is van de Battlefield-serie. Medal of Honor moet eind 2010 verschijnen. Op 12 december zal een eerste trailer worden getoond tijdens de Video Game Awards. 

De Medal of Honor-serie

De Medal of Honor-serie zag het levenslicht in 1999 op de eerste PlayStation en sindsdien zijn er twaalf delen verschenen die zich elk afspelen in de Tweede Wereldoorlog. De serie bereikte zijn hoogtepunt in 2002 met de PC-game Medal of Honor: Allied Assault. Het team achter die game vertrok echter om Infinity Ward op te richten.

Deze studio is verantwoordelijk voor de Call of Duty-serie en bracht onlangs het veelgeprezen Modern Warfare 2 uit. Na het vertrek van dat team raakte de Medal of Honor-serie in verval. De laatste game in de serie, Medal of Honor: Airborne, verscheen in 2007.