HOOFDDORP - Bill Gates, de oprichter van Microsoft, moet als het aan Erik Estavillo ligt in de rechtbank een verklaring afleggen over het aantal kapotte Xbox 360-systemen die het bedrijf heeft moeten repareren.

Estavillo heeft het dwangbevel jegens Gates ingediend bij een rechtbank in de Amerikaanse staat Californië. In dit dwangbevel wordt geëist dat Gates documenten meeneemt waaruit duidelijk moet worden hoeveel Xbox 360-systemen Microsoft de afgelopen drie jaar heeft moeten repareren.

Daarnaast wil Estavillo statistieken zien van het aantal spelcomputers van Microsoft dat technische problemen heeft gehad en hoeveel personen van Xbox Live zijn verbannen door piraterij in de periode tussen 28 november 2008 en 28 november 2009.

Erik Estavillo is vooral bekend geworden door de vele rechtszaken die hij aanspant tegen bedrijven uit de gamesindustrie. Zo heeft hij onder andere twee pogingen ondernomen om een schadevergoeding van Sony te krijgen wegens een verbanning van PlayStation Network, de online service op PlayStation 3, waarbij Estavillo van mening was dat hem onder andere het recht op vrijheid van meningsuiting was ontnomen.

Winona Rider

Het is niet de eerste keer dat Estavillo een bekend persoon op laat komen draven voor een rechtszaak. Zo zouden voor de rechtszaak die Estavillo heeft aangespannen tegen uitgever Activision Blizzard, actrice Winona Rider en Martin Lee Gore, de oprichter van de band Depeche Mode, langs hebben moeten komen in de rechtszaal.

Deze personen zouden begrip kunnen tonen voor zijn situatie. Volgens Estavillo probeert de uitgever namelijk gamers geld afhandig te maken door bijvoorbeeld personages in World of Warcraft opzettelijk langzaam te laten bewegen. Dit zou zijn gezondheid schaden waardoor hij mogelijk zelfmoord wil gaan plegen, net als de Everquest-speler Shawn Woolley in 2001 deed.

Estavillo heeft aan website GamePolitics gemeld dat dit de laatste keer is dat hij een bedrijf aanklaagt. Daar zou hij naar eigen zeggen "op geciteerd kunnen worden".