HOOFDDORP - Het downloaden en betalen van games via internet wordt wereldwijd steeds populairder, maar Europa loopt op dit gebied ver achter op de Verenigde Staten.

Dat blijkt uit het Nationaal Gaming Onderzoek 2009, uitgevoerd door TNS en Newzoo/Gamesindustry.com.

Volgens het onderzoek heeft 15 procent vanalle Nederlandse consolegebruikers wel eens een game of een item voor in een game gekocht engedownload via het online netwerk van hun spelcomputer. Dit tegenover 40 procent van alle consolegebruikers in de Verenigde Staten. Omringende landen Frankrijk, België en Duitsland scoren respectievelijk 16, 14 en 13 procent. Het Verenigd Koninkrijk heeft met 25 procent een flinke voorsprong in Europa.

In Nederland worden er met de PlayStation 3 vaker online aankopen gedaan dan met andere spelcomputers. Op dePlayStation 3 koopt 38 procent van de spelers wel eens iets online,tegenover 20 procent van de Wii-gebruikers en 18 procent van de Xbox360-gebruikers. Van de Nederlandse PC-gebruikers koopt en downloadt 9 procent wel eens een game. Daarmee bezet Nederland samen met Duitsland de laatste plek. De Verenigde Staten is ook op dit gebied koploper met 23 procent.

Fysiek

Toch heeft het kopen van games in de winkels nog de overhand: 50 procent van alle consolegebruikers geeft aan meestal via winkels aan hun games te komen. 22 procent koop games meestal via online winkels, maar ontvangt nog wel de fysieke game thuis. 8 procent van alle consolegebruikers geeft aan met regelmaat games te downloaden en daarvoor te betalen.

De handel in tweedehands spellen is ook zeer belangrijk. 21 procent van alle Nederlande consolegebruikers koopt regelmatig tweedehands games. De game-industrie verdient hier niets aan. Door de toenemende populariteit van games downloaden kan de industrie minder geld mislopen, aangezien gedownloade games niet doorverkocht kunnen worden.

Via portals en mobiel

Games spelen op de mobiele telefoon is ook in opmars: 11 procent van alle Nederlanders gamet wel eens op de telefoon. 24 procent daarvan downloadt de games. Nog populairder is echter het gebruik van online portals: 37 procent van de Nederlandse bevolking speelt hier wel eens spellen op. Hoewel deze spellen vaak gratis zijn, betaalt dertig procent van deze gebruikers voor extra content of 'premium games', volledige uitvoeringen van de gratis versies.