HOOFDDORP - Project Natal moet de grootste sprong voorwaarts in het ervaren van televisie worden sinds de afstandsbediening. Dat meldt Marc Whitten, eindverantwoordelijke voor de Xbox Live-service bij Microsoft, tijdens de Streaming Media West-conferentie in Californië.

Marc Whitten verwacht dat in de toekomst content op de televisie georganiseerd gaat worden aan de hand van merken of personen. Daarnaast zullen voorkeuren uit andere services gebruikt worden om automatisch een lijst met aangeraden programma's op te stellen. "Niet langer een miljard kanalen, maar één. Eén kanaal met alles wat ik wil, wanneer ik het wil", aldus Whitten.

Afstandsbediening

Natal, de nieuwe besturingstechniek die Microsoft eerder dit jaar aankondigde waarbij een controller niet langer nodig is, moet volgens Whitten de normale afstandsbediening vervangen. Doordat de kijker gebaren maakt of zijn of haar stem gebruikt, kan Natal het kanaal veranderen of een film opstarten. Een normale afstandsbediening zou hiervoor namelijk te ingwikkeld zijn, denkt Whitten.

Natal moet hierbij in staat zijn om alle gebruikers in de kamer te herkennen, waarbij de content op hun voorkeuren wordt afgestemd en door iedereen te besturen is. Volgens Whitten moet de televisie via Natal begrijpen wat kijkers willen. Kijkers die lachen, opletten of een antwoord weten tijdens een spelshow zijn allemaal gegevens die via Natal verwerkt kunnen worden. Natal moet ergens volgend jaar uitkomen voor de Xbox 360.