HOOFDDORP - Volgens Reggie Fils-Aime, de directeur van Nintendo Amerika, speelt tachtig procent van alle vrouwelijke 'primaire gamers' in de Verenigde Staten op de Wii.

Dat komt neer op ongeveer negen miljoen vrouwen. Uit het onderzoek van Nintendo blijkt dat 11,7 miljoen vrouwen in de Verenigde Staten 'primaire spelers' zijn. Een primaire spelers is de belangrijkste spelcomputergebruiker in zijn of haar huishouden.

Incidentele spelers zoals moeders die wel eens spelletjes op de PC spelen worden zodoende niet meegeteld.

Het aantal vrouwelijke primaire spelers vormt een kwart van het totale aantal. Van deze vrouwen speelt 80 procent op de Wii, 11 procent op Xbox 360 en 9 procent op PlayStation 3. Hoe die verhoudingen liggen bij de mannelijke gamers, in totaal een groep van 33,3 miljoen spelers, is onbekend.

Marktuitbreiding

Volgens Fils-Aime is het geen toeval dat zoveel vrouwen spelen op spelcomputers van Nintendo. "Dit is het resultaat van een opzettelijke poging om de markt uit te breiden."

Nintendo doelt hierbij op de Wii en de DS, twee spelcomputers van het bedrijf die met nieuwe besturingsmogelijkheden en games die door iedereen gespeeld kunnen worden een zo groot mogelijke doelgroep aanspreken.