LEEUWARDEN - De Friese volksheld Grutte Pier krijgt een nieuw leven in een game voor de Sony Playstation 3. Dat heeft gamesontwikkelaar Triangle Studio's uit Leeuwarden maandag bekendgemaakt.

Grutte Pier, echte naam Pier Gerlofs Donia, streed in het begin van de 16e eeuw als piraat met veel succes tegen de Hollanders en de Saksen en is nog steeds een Fries vrijheidssymbool.

De game zal die strijd weer doen herleven. ''Het is natuurlijk een prachtig heldenverhaal dat je in een game mooi kunt naspelen'', aldus directeur Remco de Rooy van Triangle Studios.

Geen geweld

''Het wordt geen hele gewelddadige game. We richten ons op de doelgroep van twaalf tot zestien jaar. Dus verwacht veel strategie en mooie campagnes die je vanuit de persoon Grutte Pier kan spelen.'' zo vervolgt De Rooy.

''We mikken ook op de internationale markt, de game is dus zeker niet alleen op Friesland of Nederland gericht.'' De game moet in het eerste kwartaal van 2011 in de winkel liggen.

Tweede Wereldoorlog

Ook al heeft Grutte Pier veel Hollanders vermoord in zijn leven, De Rooy verwacht niet dat de game niet zal aanslaan in Nederland. ''In spelletjes over de Tweede Wereldoorlog worden ook veel Duitsers doodgeschoten en die games zijn ook populair in Duitsland.''

De gameversie van Grutte Pier zal in de game gewoon Fries spreken. Triangle Studio's heeft al een paar internationale releases op haar naam staan en is genomineerd voor de jonge ondernemersprijs van 2009.