Er zijn games waarbij het zweet van je voorhoofd druipt, je gehaast een glas water naar binnen probeert te werken en het liefst in een lege colafles zou urineren. Nu zijn wij wel gewoon naar het toilet geweest, maar Call of Duty: Modern Warfare 2 laat je niet gemakkelijk los.

Call of Duty 4: Modern Warfare was volgens velen een van de beste shooters ooit gemaakt. Alles wat deze game goed maakte, wordt in Modern Warfare 2 twee keer zo tof overgedaan.  Net als zijn voorganger is de game lineair en weinig vernieuwend, maar dat hoeft niet erg te zijn wanneer je een ontzettend toffe rit tegemoet gaat.

Impact

In de singleplayer van Call of Duty: Modern Warfare 2 neem je net als in Call of Duty 4, verscheidene rollen op je, waardoor je steeds van de ene naar de andere locatie wordt geslingerd.

In het begin van de game zul je via een flinke brug in het verhaal ook Rusland bezoeken. Helaas kunnen we niet teveel van de details verklappen, maar dit is één van de meest indrukwekkende en aangrijpende scènes is die je ooit zal spelen. Het is een kant van de oorlog die niet eerder op dit niveau door een game-ontwikkelaar belicht is.

Filmisch

Alle verhaallijnen bevatten 'over the top' scenario's en gebeurtenissen. Voor je het weet knal je de straten van Washington aan puin vanuit de zijkant van een helikopter, terwijl je drie minuten later in je duikpak gehesen wordt om gegijzelden op een Russisch olieplatform te bevrijden.

De locaties zijn mede zo indrukwekkend door de uitstekende audiovisuele presentatie. De game ziet er fenomenaal uit en de prachtige orkestrale muziek van componist Hans Zimmer begeleidt de actiescènes op een feilloze manier.

Ook technisch heeft de game een forse update gehad, met name door een verbeterde kunstmatige intelligentie. Dat neemt overigens niet weg dat de respons van je vijanden in Call of Duty: Modern Warfare 2 weer enorm voorgeprogrammeerd is.

Multiplayer

Met Call of Duty 4 heeft Infinity Ward een nieuwe standaard gezet op het gebied van online multiplayer. Ervaringspunten verzamelen om nieuwe wapens en vaardigheden te verdienen bleek een zeer verslavende vondst. Dat wordt in Modern Warfare 2 alleen maar verder uitgewerkt.

Net als het perk-aanbod is het wapenarsenaal flink uitgebreid. Enig minpuntje is dat er nu zo veel beloningen zijn dat het af en toe nogalwat chaotisch aanvoelt. Het is een klein smetje op een enorm verslavende en nagenoeg perfecte multiplayermodus, die de reden is dat Modern Warfare 2 zo lang houdbaar is.

Conclusie

De weergaloze singleplayer ervaring, onovertroffen multiplayersessies en briljante coöperatieve samenwerking in de Special Ops-modus van Call of Duty: Modern Warfare 2 maken samen een werkelijk fenomenaal pakket. Vijf delen na de eerste Call of Duty lijkt de serie eindelijk zijn hoogtepunt te hebben gevonden. De absolute top op shootergebied.