AMSTERDAM - De nieuwe trailer van Call of Duty: Modern Warfare 2, Fight Against Grenade Spam, is door ontwikkelaar Infinity Ward van YouTube afgehaald.

Dit deed de ontwikkelaar na felle kritieken van onder andere enkele gamejournalisten. De trailer, die bedoeld is als een humoristische aanklacht tegen het willekeurig gooien van granaten in de multiplayermodus van Modern Warfare 2, wordt afgesloten met de melding dat deze mede mogelijk wordt gemaakt door Fight Against Grenade Spam. De afkorting van deze fictieve sponsor is FAGS, een Amerikaans scheldwoord voor homoseksuelen.

Deze grap schoot in het verkeerde keelgat bij onder andere Philip Kollar van het Amerikaanse magazine Game Informer. Deze noemde via Twitter de boodschap "stom" en deelde mee dat deze actie hem aan het twijfelenzet om Modern Warfare 2 te kopen. Freelance gamejournalist Mitchell Dyer vond de trailer onder andere "zo slecht uitgevoerd dat het neerbuigend lijkt".

Maatschappijkritiek

De communitymanager van Infinity Ward, Robert Bowling, verdedigde de video in eerste instantie door te zeggen dat het gebruik van het scheldwoord maatschappijkritisch en niet ondersteunend bedoeld was. Toch werd besloten de video van YouTube en andere videokanalen te verwijderen. "Ik denk dat de basis van de grap goed is, [maar] het einde ligt iets te ver van de bedoeling van de grap en ik waardeer de ongerustheid", aldus Bowling.