Trainers komen en gaan. Nu is het jouw kans om in FIFA Manager 10 te laten zien hoe je een team naar de top leidt. Brengt de nieuwe versie van deze langlopende serie genoeg vernieuwing om het tot het einde van het seizoen vol te houden?

Na Championship Manager 2010 zijn er twee andere voetbalmanagement-games beschikbaar. Deze twee titels zijn Football Manager 2010 en FIFA Manager 2010. Beide titels hebben een grote schare fans, waarbij elk zijn eigen specialiteiten heeft.

De vraag is wat jij belangrijk vindt in een voetbalmanagement-game. De één vindt het belangrijk dat elk aspect van een elftal aan te passen is, zoals tactieken en statistieken. De ander heeft liever een meer arcade aanpak.

Eigen teams maken, een gezinnetje onderhouden en wat minder statistieken. Voor degene die het laatste meer aanspreekt, is FIFA Manager 10 een goede keuze.

Type coach

In FIFA Manager 10 heb je tal van mogelijkheden. Zo kun je beginnen als clubcoach voor een zelf te kiezen club, kun je jezelf aanbieden om zo te zien welke club je aanneemt en als laatste is er de mogelijkheid om een club vanaf de grond op te bouwen.

Tussendoor kun je ook nog als coach van een land aan de slag. Als clubcoach heb je de mogelijkheid om aan de slag te gaan in tal van landen. Hoe meer landen je laat simuleren, des te zwaarder het wordt voor je pc. Leuk is dat het Nederlands Elftal nu eindelijk met de originele namen werkt.

Heb jij je keuze gemaakt, dan kom je in je kantoor terecht. Oftewel, de achtergrond van de schermen zijn iets veranderd. Nu kun je verschillende dingen op je bureau leggen zoals pennen, planten, beeldjes et cetera. Allemaal leuk en aardig, maar het gaat natuurlijk om de opties die je voor je team hebt.

Gelukkig zit het hiermee wel goed. Je kunt elke week de trainingen aanpassen, de speelstijl van je team veranderen, beslissen wie er in de basis staan en ga zo maar door. De meest belangrijke opties voor een manager zijn aanwezig. Ook kun jij je met randzaken bezighouden zoals merchandise, het stadion, je staf en contracten. Voor spelers die dit allemaal niet willen, is er de mogelijkheid om opties aan en uit te zetten.

In één oogopslag

Naast het hoofdscherm waar je de statistieken van je team in het groot kunt zien, is er dit keer de mogelijkheid om snelkoppelingen aan de zijkanten van dit scherm toe te wijzen. In deze snelkoppelingen staan de belangrijkste eigenschappen van bijvoorbeeld de financiën, contracten en dergelijke.

Op deze manier kun je alles wat voor jou belangrijk is in één oogopslag in de gaten houden. Heb je echter veel van deze info staan, dan heb je kans dat het scherm te druk wordt en je het overzicht verliest.

Overzicht houd je gelukkig wel als je wedstrijden gaat spelen. Welke optie je ook kiest, of dat instant result, de teletekstmode, de tekstmode of de 3D match is, alles is overzichtelijk weergegeven.

Tijdens de wedstrijden is het nu mogelijk om dingen te roepen naar je spelers. Dit kan de scheidsrechter irriteren, dus hier dien je voorzichtig mee om te gaan. Ook zijn knoppen hiervoor niet handig geplaatst, waardoor je soms moet zoeken wat welke knop doet.

How you play

Een extra scherm dat toegevoegd is, is het ‘how you play’-scherm. Hierin kun je zien hoe je elke wedstrijd hebt gespeeld, wat je favoriete spelopties zijn, et cetera. Daardoor kun je heel precies bijhouden wat jouw speelstijl is.

Aangezien er zo veel landen en verschillende mogelijkheden zijn om dit spel te spelen, raak je er niet snel op uitgekeken. Heb je het wel gehad om tegen computergestuurde tegenstanders te spelen, dan is er nu - voor het eerst - ook een online mode toegevoegd. Dit is een toevoeging waar veel spelers op hebben gewacht en is dan ook een welkome aanwinst.

Bij voorgaande FIFA Manager-delen waren de meningen verdeeld over het hebben van een privéleven in de game. Sommige gamers konden dit waarderen als afwisseling, anderen vonden het te veel tijd in beslag nemen.

EA Sports komt iedereen nu tegemoet door meteen in het begin van de game te laten kiezen of je naast manager ook met een privéleven wilt spelen. Op deze manier is er voor ieder wat wils. Bij je privéleven kun je kinderen krijgen, geld uitgeven aan auto's en hobby's hebben zoals golfen en zeilen.

Langs de lijn

Grafisch gezien is FIFA Manager 10 weer een aardige stap voorwaarts ten opzichte van zijn voorganger. Spelers zien er tijdens de 3D-wedstrijden beter uit, waarbij het nu zelfs lijkt alsof ze zweten. Ook is het mogelijk om jezelf na te maken als Manager. Tijdens de 3D-wedstrijden zie je jezelf dan af en toe langs de lijn staan, wat een leuke toevoeging is.

Ook de menu's zijn helder en duidelijk. Alles is makkelijk terug te vinden en onderverdeeld in overzichtelijke kopjes. Tijdens de tekstmode worden er leuke grafische elementen toegevoegd, bijvoorbeeld tijdens een doelpunt.

Het lijkt dan op het scherm in een stadion. De geluiden in de stadia zijn ook goed. Het is mogelijk om je eigen muziek in te laden en dit te gebruiken als er bijvoorbeeld gescoord wordt of aan het begin van de wedstrijd. Het commentaar is niet heel bijzonder, maar doet waarvoor het bedoeld is.

Ten opzichte van voorgaande delen is FIFA Manager 10 weer wat uitgebreider. Vooral de toevoeging van een online mode en eindelijk de officiële namen van het Nederland Elftal waren broodnodig. Grafisch is de game ook weer beter geworden. Of deze veranderingen genoeg zijn om bekenden van de serie te blijven bekoren is de vraag, maar voor de fans van dit soort games is FIFA Manager 10 wederom een goed deel. (76%)


Platform: pc | Release: 30/10/2009