Analist Michael Pachter verwacht dat de volgende generatie van de PSP gewoon weer een UMD drive zal bevatten. Pachter staat in deze zaak overigens niet alleen, ook collega Jesse Divnich van de EEDAR denkt dat Sony weer terug zal gaan naar de UMD discs.

“Ik denk dat het goed mogelijk is, en ook zeer waarschijnlijk, dat de PSP-4000 weer UMD zal ondersteunen. Ik geloof namelijk dat Sony ieder systeem zal ondersteunen zolang ze er maar geld aan kunnen verdienen”, vertelt Pachter van Wedbush Securities in een interview met Edge.

“Het is een interessant dilemma”, zegt hij.

“Er is namelijk zeker ruimte voor verpakte games, en de paar voordelen van een digitaal systeem zijn inmiddels al ruimschoots gecompenseerd door de verkoopresultaten van UMD’s. Ik denk dan ook dat de volgende versie over beiden zal beschikken, waarbij de disc drive geen stroom verbruikt als de speler een digitale-game speelt.”

De consument

Volgens Divnich wil Sony dolgraag het UMD-formaat laten vallen, maar is dat op dit moment fiscaal nog niet aantrekkelijk genoeg.

“Als bedrijf moet je nou eenmaal voldoen aan de vraag van de consument. Als het de PSP go niet lukt om als het standaard PSP-model gezien te worden, zal Sony geen andere keuze hebben dan de UMD’s weer te gaan ondersteunen.”

Volgens Divnich had Sony de UMD’s aanvankelijk alleen in het leven geroepen zodat ze konden gaan concurreren met andere mediaspeler. Maar omdat Sony op dit punt weinig succesvol was zouden ze deze techniek nu het liefst zo snel mogelijk kwijt zijn.

Nieuwe media standaarden

“Sony heeft ook in het verleden al ongelofelijk veel pech gehad als het aankomt op het introduceren van nieuwe media standaarden", besluit de analist van de EEDAR.

In de ogen van Divnich loopt Sony altijd ver voor op de rest van de industrie en zullen mensen over enkele jaren terugkijken op de PSP go als het eerste apparaat dan de digitale distributie in de goede richting heeft gestuurd.