Sony heeft de financiële resultaten bekend gemaakt van haar PlayStation en Vaio-divisie en hieruit blijkt dat ze in het tweede kwartaal van 2009 3,2 miljoen PS3-consoles hebben verkocht. Dit in tegenstelling tot de 2,4 miljoen units die er in dezelfde periode een jaar eerder over de toonbank gingen.

Daarnaast moest Sony echter ook bekend maken dat het met de verkoop van de PSP minder goed ging. De handheld werd in het kwartaal, dat eindigde op 30 september, namelijk 3 miljoen keer verkocht terwijl dit in 2008 nog 3,2 miljoen keer was. Op het gebied van software gaat het echter beter met de PSP want er werden maar liefst 12,9 miljoen games verkocht in dat kwartaal, tegenover 11,8 miljoen vorig jaar.

De grootste klap kreeg de PlayStation 2 echter voor zijn kiezen. Werd de console - die deze week precies negen jaar bestaat - vorig jaar nog 2,5 miljoen keer verkocht in het tweede kwartaal, dit jaar blijft de teller steken op 1,9 miljoen stuks. Wat de games betreft liep het voor de PS2 terug van 23,2 miljoen stuks naar 11,1 miljoen.

Verlies

Hoewel de PlayStation 3 dus relatief goede resultaten neerzette in het afgelopen kwartaal, heeft dit er niet voor kunnen zorgen dat er bij deze Sony-divisie weer een stijgende lijn te bekennen was in de algemene resultaten. Zo zag de Networked Products & Services Division de verkoop met 24,2 procent teruglopen ten opzichte van een jaar eerder en liep het verlies op van 40,6 miljard yen naar 58,8 miljard.

Sony wijt deze resultaten aan het ‘verval’ van de Vaio pc en de games-markt. “Ook de terugloop in de hardware en software verkopen van de PS2 en de impact van wisselkoersen hebben bijgedragen aan deze cijfers”, aldus Sony.

Opvangen

Volgens Sony moet de verkoop van de PlayStation 3 nog flink aantrekken willen ze het verlies waar deze console de afgelopen jaren voor heeft gezorgd kunnen opvangen. Het bedrijf maakt namelijk bekend dat de PlayStation-divisie sinds de launch van de PS3 in 2006 maar liefst 4,7 miljard dollar verlies heeft geleden.

In vergelijking: dit is bijna evenveel als het verlies dat Microsoft leed in de eerste jaren na de release van de Xbox in 2002 (4,2 miljard dollar). Sony is overigens niet de enige die deze week met tegenvallende cijfers op de proppen moest komen, ook Nintendo liet gisteren weten dat ze het afgelopen half jaar ondermaats hebben gepresteerd.

Hoewel er gisteren werd aangekondigd dat er wereldwijd inmiddels 113 miljoen DS-consoles zijn verkocht en 56,14 miljoen Wii’s, moest het Japanse bedrijf ook bekend maken dat de opbrengsten in het afgelopen half jaar met 35 procent zijn gedaald. Daarnaast bleek dat de winst met maar liefst 59 procent is teruggelopen.