Na de bekendmaking van de tegenvallende winst- en omzetcijfers van gisteren, komt Satoru Iwata vandaag met een verklaring voor deze neerwaartse trend. “We hebben de goede stemming te ver laten afkoelen”, aldus de baas van Nintendo.

“De Wii staat geparkeerd”, zegt Iwata tijdens de persconferentie.

“We waren gewoon niet in staat om sterke software uit te blijven geven. We hebben gamers geen nieuwe game kunnen tonen die ‘de volgende stap’ zou betekenen. Maar als je binnen de game-industrie je moment bent verloren, dan is het tijd om te gaan herstellen.”

“Na de prijsverlaging is de verkoop weer teruggeklommen naar een bepaald niveau, maar dit haalt het nog net niet bij de cijfers die we vorig jaar rond deze tijd zagen. We zijn er dan ook achtergekomen dat het moeilijk zal zijn om genoeg te verkopen om de slechte prestaties - die we in de eerste helft van dit jaar hebben neergezet – te kunnen herstellen.”

Doelen bereiken

Iwata zegt dat Nintendo nog aardig wat Wii’s moet verkopen om hun onlangs bijgestelde doel van 20 miljoen verkochte units te kunnen bereiken. Toch meent hij dat de prijsverlaging ervoor zal zorgen dat ze aan het eind van dit financiële jaar hun doel alsnog hebben gehaald.

Gisteren maakte het Japanse bedrijf haar financiële resultaten bekend van de zes maanden voorafgaande aan oktober, en hieruit bleek dat Nintendo flink heeft moeten inleveren. Zo viel de verkoop van de Wii terug met 43 procent in vergelijking met vorig jaar en zagen ze de winst met maar liefst 59 procent inzakken.

DSi XL

Daarnaast kondigde Nintendo gisteren ook de komst van de nieuwe DSi XL aan. Deze nieuwe handheld zal over grotere schermen beschikken dan zijn voorganger en zal geleverd worden met een langere en dikkere stylus. De handheld lijkt verder over dezelfde hardwarespecificaties te gaan beschikken als de Nintendo DSi en zal in het eerste kwartaal van 2010 naar Europa komen.